The (Web)sites of Memory: Cultural Heritage in the Digital Age (28.–29.5.2015), Debrecen, Unkari

Arts of Belonging osallistui toukokuun lopulla 2015 Unkarissa, Debrecenin yliopistossa järjestettyyn kansainväliseen workshopiin The (Web)sites of Memory: Cultural Heritage in the Digital Age. Workshopin keskeisenä tavoitteena oli koota yhteen eri tieteenalojen tutkijoita pohtimaan kulttuuriperinnön ilmenemistä ja asemaa digitaalisena aikakautena. Workshopin järjestämisestä vastasivat Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos yhdessä Debrecenin yliopiston Unkarin kirjallisuuden ja kulttuurin tutkimuksen instituutin sekä Unkarin tiedeakatemia Debrecenin alueellisen komitean kanssa.

http://unideb.hu/portal/en/node/16005

Jyväskylän delegaatio Debrechenin historiaa, tietoa ja viisautta huokuneen yliopiston edustalla (oikealta vasemmalle): Rita Vargas, Antti Vallius, Heikki Hanka ja Tuija Saresma.
Jyväskylän delegaatio Debrecenin historiaa, tietoa ja viisautta huokuneen yliopiston edustalla (oikealta vasemmalle): Rita Vargas, Antti Vallius, Heikki Hanka ja Tuija Saresma.

 

Hankkeemme jäsenten Tuija Saresman ja Antti Valliuksen lisäksi Jyväskylän delegaation lukeutuivat myös Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen johtaja Heikki Hanka sekä taidehistorian jatko-opiskelija Rita Vargas.

Lennettyämme Budapestiin seurueemme jatkoi matkaa vuokra-autolla kohti Debreceniä. Automatka halki Unkarin avasi silmät sen maisemille, joita reittimme varrella hallitsivat kylien ja kaupunkien ohella laajat peltoalueet ja toisinaan horisontissa siintäneet vuoret. Menomatkan pikaisilla visiiteillä Gödöllössä ja Egerissa oli mahdollista nähdä viitteitä sekä sosialismin ajan patinoituneista jäljistä että pitkästä keskieurooppalaisesta historiasta kirkkoineen ja linnoineen. Huomaamatta ei jäänyt myöskään Unkarin vankka asema omaperäisten viinien tuottajana. Tähän piirteeseen tosin tutustuimme lähemmin vasta paluumatkalla vieraillessamme viiniköynnösten täplittämien rinteiden ympäröimässä pittoreskissa Tokajissa.

 

Unkarilaista peltomaisemaa
Unkarilaista peltomaisemaa.

 

Gödöllön keskustaa.
Gödöllön keskustaa.

 

Egerin basilika.
Egerin basilika.

 

Mikromaisemia Gödöllöstä, Egeristä ja Debrechenistä.
Mikromaisemia Gödöllöstä, Egeristä ja Debrechenistä.

 

Saavuttuamme Debreceniin saimme nauttia yliopiston Suomen kielen laitoksen esimiehen Sándor Maticsákin ja laitoksella Suomen kielen lehtorina toimineen Susanna Virtasen vieraanvaraisuudesta ja asiantuntevasta opastuksesta. Miellyttävän tutuksi tuli myös unkarilainen keittiö.

Debrechenin keskustaa.
Debrecenin keskustaa.

 

Debrechenin yliopiston päärakennus ulkoa.
Debrecenin yliopiston päärakennus ulkoa.

 

Debrechenin yliopiston päärakennus sisältä.
Debrecenin yliopiston päärakennus sisältä.

 

Workshopin priimusmoottorina toiminut Miklós Takács.
Workshopin priimusmoottorina toiminut Miklós Takács.

 

Antin esitys.
Antin esitys.

 

Avauspuheenvuoron jälkeen allekirjoittanut sai kunnian aloittaa workshopin ensimmäisen teoreettisia tarkastelukulmia käsittelevän session. Landscapes of belonging: visual memories in the digital age otsikon alla kulkenut esitelmä keskittyi pohtimaan kuvan merkitystä paikkaan kiinnittymisen ja kuulumisen prosesseissa. Digitaalista näkökulmaa esitykseen toi siihen liitetty esimerkki tietoteknisestä lisätyn todellisuuden sovelluksesta ja sen luomista mahdollisuuksista johtaa kuvallisten esitysten tarkastelu uudelle sekä menneisyyttä, nykyisyyttä että tulevaisuutta käsittelevälle tasolle.

 

Tuijan esitys.
Tuijan esitys.

Seuraavan päivän populaarikulttuuria, yleistä historiaa ja kulttuurista muistia käsittelevässä sessiossa Tuija puhui kollektiivisesta kuvitteellisesta muistelutyöstä, jota maahanmuuttovastaiset miehet harrastavat internetissä julkaisemissaan blogeissa. Niissä toistellaan myyttisen valkoisen Pohjolan sankarimiehen ”alkuperätarinaa” ja muistellaan kaipuulla kunniakasta, mutta kuvitteellista menneisyyttä eli aikaa ennen sukupuolten tasa-arvoa ja ”rotujen” sekoittumista.

Tokajin Bacchus.
Tokajin Bacchus.

 

Tokajin viiniviljelmiä.
Tokajin viiniviljelmiä.

 

Kaiken kaikkiaan workshop oli erittäin onnistunut. Suhteellisen pieni, noin 20 hengen joukko loi tapahtumaan kotoisan ja rikasta vuoropuhelua synnyttäneen tunnelman, jossa ihmiset olivat vilpittömän kiinnostuneita toistensa tekemisestä. Tällaisessa, Unkarin lämpimän kevään ympäröimässä ilmapiirissä oli ilo esitellä hankkeemme tutkimusta ja tutustua uusiin tieteen tekijöihin ja heidän kiinnostuksensa kohteisiin.