This Immigrant Life -elokuvatyöpajan tuotokset esillä Gloriassa

Monikulttuurikeskus Gloria järjesti 22.9. lyhytelokuvatapahtuman This Immigrant Life Jyväskylässä. Tapahtumassa esitettiin seitsemän Jyväskylässä asuvien maahanmuuttajien tekemää elokuvaa. Elokuvat ovat syntyneet irlantilaisen Ronan Brownen koordinoimassa elokuvatyöpajassa ja kyseessä oli elokuvien ensi-ilta. Tunnelma oli innostunut ja odottava ihmisten etsiessä paikkoja Glorian nopeasti täyttyvässä salissa.

Kaikki elokuvat liittyivät jollain tavalla maahanmuuttoon, joko tekijöiden oman kokemuksen tai jonkun heidän tuntemansa Jyväskylässä asuvan maahanmuuttajan kokemusten kautta. Moni oli kuvannut elokuvassaan ystäviään.

Elokuvaillan aloitti sarjan dramaattisin elokuva, Ahmed – an Iraqi Immigrant’s Life. Elokuvallaan Yasir Alabasawyn halusi vastata kysymyksiin siitä, miksi hän – ja elokuvan nimihenkilö – lähtivät Irakista. Elokuva alkoi hätkähdyttävällä, maan verisen lähihistorian tiivistävällä montaasilla. Muut elokuvat keskittyivät enemmän maahanmuuttajien elämään ja arjen haasteisiin Jyväskylässä.

Turkkilaisen Cenk Yakinlarin elokuvassa Hakan hänen ystävänsä kertoo arkipäivistään ja työstään baarimikkona jyväskyläläisessä ravintolassa. Nigerialaisen Chiodzie Onuoran elokuvassa afganistanilainen potkunyrkkeilijä haaveilee lajimenestyksestä sekä rauhallisesta elämästä Suomessa. Yliopistossa opiskeleva kazakstanilainen Roxana Sdv pohtii yhdessä suomalaisen ja australialaisen ystävänsä kanssa mitä onnellisuus on.

Elokuvantekijät esittäytyivät lyhyesti oman elokuvansa jälkeen ja yleisöltä sateli heille kysymyksiä. Suurimmalle osalle kyseessä oli ensimmäinen kokeilu elokuvantekijänä. Kokemus vaikutti olleen myönteinen, joskin myös teknisessä mielessä haastava.

Tunnelma oli välitön ja elokuvat tarjosivat kiinnostavan kurkistuksen Jyväskylässä monesta eri syystä asuvien ulkomaalaisten, pääosin nuorten ihmisten, kokemuksiin. Innostus elokuvia ja niiden tekemistä kohtaan vaikutti niin suurelta, että uusi tapahtuma tullaan todennäköisesti järjestämään.

Elokuvailta oli niin suuri menestys, että osa yleisöstä joutui seisomaan. Tarjolla oli myös pöydän täydeltä suussa sulavia herkkuja. Tapahtuma innoitti myös meitä tutkijoita ja antoi ideoita uuden tutkimushankkeen suunnitteluun.

Tällaisia matalan kynnyksen kohtaamisia eri kansallisuuksia edustavien paikallisten ihmisten kanssa tarvitaan jatkossakin. Elokuvia pääsee ilmeisesti katsomaan lähitulevaisuudessa This Immigrant Life -tapahtuman Facebook-sivujen kautta.

Kaisa Hiltunen ja Tuija Saresma